Uit nieuwe cijfers van het RIVM blijkt dat het percentage mensen in IJsselstein dat gehoor geeft aan de oproep om zich te laten screenen op kanker, voor het tweede jaar op rij is gedaald. Slechts 67,7% van de inwoners die een uitnodiging ontvingen, kwam daadwerkelijk opdagen in 2023, terwijl dit percentage in 2021 nog op 70,5% lag.
De opkomst in IJsselstein ligt iets lager dan in vergelijkbare gemeenten. In de vijftien gemeenten die het meest op sociaal vlak overeenkomen met IJsselstein, was de opkomst in 2023 gemiddeld 68,3%.
Het aantal deelnemers aan het bevolkingsonderzoek in Nederland die in 2023 te horen kregen dat ze darm-, borst- of baarmoederhalskanker hadden of een voorstadium daarvan, bedroeg meer dan 27.000 personen. De bevolkingsonderzoeken en verbeterde behandelingen hebben de laatste jaren geleid tot een verhoudingsgewijze afname van het aantal sterfgevallen door kanker.
Niet alle vormen van kanker hebben een bevolkingsonderzoek. Vorig jaar kregen 130.000 Nederlanders de diagnose kanker. Het blijft daarom essentieel om alert te blijven. Bijvoorbeeld, het aantal mannen met prostaatkanker is inmiddels even hoog als het aantal vrouwen met borstkanker, mede door de vergrijzing.
De recente bekendmaking van zangeres Emma Heesters over haar uitgezaaide baarmoederhalskanker leidde tot een tijdelijke toename in de screening voor deze ziekte.
In een gemiddeld jaar leidt kanker tot 1160 ziekenhuisopnames in IJsselstein, waarbij 255 sterfgevallen te wijten zijn aan tumoren. De onderliggende doodsoorzaak is hierbij in één op de vier gevallen kanker.
Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten zijn Haarlemmermeer, Alphen aan den Rijn, Uithoorn, en andere gemeenten het meest vergelijkbaar met IJsselstein op basis van verschillende indicatoren. Het gemiddelde opkomstpercentage voor kankerscreening in deze gemeenten is berekend aan de hand van RIVM-cijfers.