Het aantal inwoners van IJsselstein met een betalingsachterstand bij een of meer overheidsinstanties is in twee jaar tijd gedaald, van 3690 naar 3190. Dit betekent dat één op de acht inwoners van IJsselstein vorig jaar een rekening bij de overheid open had staan, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit aantal is in verhouding ongeveer net zo veel als in de rest van Nederland.
De Belastingdienst is van alle overheidsinstanties de grootste schuldeiser in IJsselstein. Een totaal van 1860 particulieren hebben een belastingschuld, en 1410 lopen achter bij het terugbetalen van een of meerdere toeslagen. Ook andere instanties dragen bij aan de betalingsachterstanden. Zo zijn er 370 inwoners met een betalingsachterstand bij het CAK en 330 mensen met een achterstand bij het CJIB, onder meer voor verkeersboetes.
Naast belastingen en boetes hebben ook studieschulden en uitkeringen bijgedragen aan betalingsachterstanden in IJsselstein. Zo hebben 200 mensen een openstaande rekening bij DUO voor studieschuld, en 130 bij het UWV voor uitkeringen. Dertig inwoners hebben een betalingsachterstand bij de Sociale Verzekeringsbank, met name voor AOW of kinderbijslag.
Landelijke cijfers tonen een algemene daling in het aantal mensen met schulden bij de overheid, maar niet over de gehele linie. In IJsselstein is een zichtbare daling te zien bij verkeersboetes, maar niet bij studieschulden. Directeur Arjan Vliegenthart van Nibud stelt voor om hardnekkige schulden kwijt te schelden als mogelijke oplossing, vooral voor degenen die economisch achterblijven.