Tijdens een emotionele bijeenkomst in de basiliek kijkt burgemeester Agnes Jongerius terug op de offers die gebracht zijn voor vrijheid sinds de Tweede Wereldoorlog. Ze benadrukt dat miljoenen mensen wereldwijd nog steeds lijden onder geweld en terreur, waaronder in Soedan, Gaza, Syrië en Oekraïne.
In een moment van stilte herdenkt Jongerius de vele soldaten, verzetsmensen en onschuldige burgers die zijn omgekomen tijdens oorlogen en conflicten. Met name richt ze de aandacht op de miljoenen Joden, Roma, Sinti en homoseksuelen die slachtoffer werden van de nazi-tirannie. De burgemeester moedigt aan om de betekenis van herdenken te omarmen als een noodzakelijke traditie die jaarlijks moet groeien.
Met een indringende herinnering uit Oekraïne in gedachten, waar jonge mannen recent hun leven opofferden, onderstreept Jongerius dat vrijheid een kostbaar geschenk is dat beschermd moet worden. Ze roept op tot respect voor degenen die ons die vrijheid hebben gebracht.
Jongerius wijst op het belang van dialogen tussen generaties om de essentie van vrijheid te begrijpen en te koesteren. Ze moedigt jong en oud aan om te reflecteren op het verleden en actief de vrijheid van vandaag te bewaken.
De burgemeester sluit af met de boodschap dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat het hard werken is om het te behouden. Ze roept op tot herdenking van degenen die hun leven hebben gegeven en tot viering van de vrijheid op de daaropvolgende dag.